Visumvrij reizen vanuit Turkije naar de Europese Unie en ook onderhandelingen over een Turks lidmaatschap van de EU staan op het spel, nu de Turkse president Erodgan zich harder lijkt op te stellen na de mislukte legercoup.
De couppoging in Turkije heeft mogelijk ook gevolgen voor het geplande visumvrij reizen van Turken naar de Europese Unie. EU-commissaris Günther Oettinger zei tegen Duitse media niet te verwachten dat Turken dit jaar al zonder visum naar de EU kunnen komen.
De EU en Turkije spraken eerder af dat het land bootvluchtelingen terugneemt. In ruil zouden Turken op termijn visumvrij naar de EU mogen reizen, mits hun land aan alle voorwaarden voldoet. Oettinger verwacht niet dat voor het einde van het jaar groen licht wordt gegeven voor het schrappen van de visumverplichting.
Harde taal Erdogan
Binnen de EU klinken bezorgde geluiden over het harde optreden van de Turkse autoriteiten na de mislukte staatsgreep. Volgens de EU-commissaris lijkt het er momenteel niet op dat president Recep Tayyip Erdogan van plan is de zorgen weg te nemen over het functioneren van de Turkse rechtsstaat.
Erdogan laat in alles merken dat hij na de mislukte staatsgreep steviger dan ooit in het zadel zit. Hij voelt zich gesteund door de man in de straat en bezigde maandagavond in een interview met CNN, opgenomen in het presidentieel paleis in Istanbul, harde taal aan het adres van zijn vermeende vijanden.
"Het Turkse volk vindt dat die terroristen zouden moeten worden geëxecuteerd. Waarom zou ik hen dan in de gevangenis zetten en jarenlang te eten geven? Ik zal elke beslissing van het parlement ten aanzien van de doodstraf goedkeuren.''
Erdogan zei ook dat de Verenigde Staten snel het officiële verzoek om de uitlevering van Fethullah Gülen tegemoet kan zien. Het vereiste papierwerk daarvoor zal binnen enkele dagen zijn gedaan.
EU-lidmaatschap Turkije
De suggestie over de herinvoering van de doodstraf in Turkijke, die in 2004 werd afgeschaft, stuit op stevig verzet van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en ook ministers van buitenlandse zaken van Europese landen.
Als Turkije de doodstraf opnieuw invoert, is een mogelijk lidmaatschap van de Europese Unie van de baan, zo is de boodschap.
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl